Него може ефикасно лечити псоријаза — практичне препоруке

Болести које утичу на њихов до 6-7% становништва широм света, псоријаза изазива забринутост лекара и пацијената. Углавном узроци незадовољства служе преваленца болести и сложеност његовог лечења. Међутим, да се бори са псоријазом могуће је, и чак доста развијена методологија и постоји много средстава, него лечити.

Кратак опис псоријазе

Псоријаза се односи на категорије кожних болести. Болест се сматра да није заразна, њене корене и етиологија мало истражени. Псоријазом имају тенденцију да боли људи са светло тип коже. Изложени болести људи свих узраста, без обзира на регион смештај.

У медицинској пракси се сматра да је болест настаје због генетске предиспозиције. Наследне болести може да се пренесе и да се развија на ћелијском нивоу.

Лечење псоријазе тешко због недостатка података о узроку његовог порекла. Актуелност у садашње време су неколико теорија, трактующих узроке болести. Тренутно се разматра могућност вирусне, неуролошко, генетског порекла псоријазе. Релевантни су теорије мулти-текстуре и девизног порекла псоријазе.

Клинички знаци

Клинички знаци

Псоријаза се одликује высыпанием папулезной осип црвенкасте боје. Величина осипа се креће од 2 до 20 мм, и они чине огромне џепови лезије коже. Сами грануле, такође, може се повећати у величини, посебно код року од псоријазе.

Најчешће симптоми се јављају у местима флексија доњих и горњих екстремитета. Ређе се уочити знаци болести могу у области леђа, груди, стомака и главе. У исто време у неким облицима псоријазе може да утиче тканина ноктију.

У процесу напредовања ако се не лечи медикаментозным начин, џепови пораза почињу да шелушиться, а поинт папулезные образовања - требало да буде отворен и крваре. Карактеристична псоријазе је оно што коса у области појаве знакова не погађа.

У око 30% пацијената са псоријазом могу прослављен додатни знаци, манифестује свраба оболелог коже. Као секундарне знаци, у очагах лезије могу прослављен кожних болести, осип, дерматиты. Када покренутих облицима болест напредује и од тачке формације на простору изложеном коже почиње да се издваја кровянистый экссудат.

Општа клиничка показатеља - телесну температуру, локална температура, притисак, пулс и друге физиолошке карактеристике остају у границама нормале. Важна околност, пратећи ток псоријазе - нервоза. Многи лекари сматрају да је нервни стрес не само да прате клиничку слику, али и прилично често су узрок обољења или погоршања.

Лечење псоријазе

Због чињенице да болест добро схваћен довољно дубоко, практичне и једногласно одобрених методологија за лечење не постоји. Када дијагнозе болести дерматолог именује курс, како да третира појединачно, вођени резултатима дијагностику, физиолошке карактеристике пацијента и током болести. У исто време узима у обзир облик пораза, степен напредовања и друге важне медицинске факторе.

Традиционално, када је лечење псоријазе, да узме у обзир следеће факторе:

 • структурне карактеристике коже пацијента;
 • анамнеза и облик тока болести;
 • интензитет повреде;
 • физиолошке функције организма;
 • индивидуални преносивост медикаментозных компоненти;
 • старост пацијента;
 • трајање прогресије болести;
 • манифестација пратећих и секундарних аномалија;
 • степен испољавања и фазу развоја болести.

Само уз свеобухватну процену свих ових критеријума успева да развије такав третман, који би на ефикасан и могао да заустави псоријаза. При томе су ставили циљ локализације захваћене лезија коже, спречавање прогресивне фазе, минимизирање повољним за развој болести услова. Важан предуслов ефикасног лечења је лечење симптоматично, као и изузетак могућих компликација на позадини секундарне патологије.

Класификација терапијских метода

У циљу быстрейшего опоравак дерматолога обично лечење пацијената комплексна метода које укључују све расположиве шеме лечења од псоријазе. Лечење може да прође у амбулантна облику или у болници.

Фотохимиотерапия

Највећу ефикасност показују такве методе:

 • системско фармацеутски третман;
 • примена спољашњих медикаментозных средстава;
 • физиотерапија методе и средства;
 • исправан негу коже;
 • народни рецепти и лечење;
 • исхране;
 • фотохимиотерапия;
 • санаторное и спа третман.

У свакој од ових метода су садржани принципи лечења псоријазе са употребом одређених средстава. Међутим, широко практикује свеобухватна терапија псоријазе са употребом медицинских средстава, процедура и различитих методологија у исто време.

Системски медицинска техника

Циљ ове методе је да утицај на болест на гормональном и ћелијском нивоу. Средства се користе за систем лечења псоријазе, активно утичу на физиолошке процесе, да стимулише тело за активирање сопствених средстава.

Поред тога, системске методе омогућавају да се носе са болешћу на нивоу ћелијског метаболизма, што доприноси да искорени наводних разлога псоријазе. Појединачне категорије лекова позвани да нормализује хормонски баланс, такође, позитивно утиче на процес опоравка.

Именовање лекова системске акције може имати свеобухватна акција или достићи узконаправленного ефекта. На пример, група кортикоидов рационално да се користи за ослобађање од акутних манифестација. Препарати ове групе је скоро у потпуности искључује могућност нежељених ефеката.

Питање нежељених деловања више релевантна за групе хормонске лекове или цитостатических средстава. Међутим, исправан их примени ефикасност и интензитет лечење је прилично високе.

За корекцију внутриклеточных процеса и у лечењу псоријазе у хроничној фази ефикасна внутримышечный или внутривенный пријем лекова групе иммуно-супрессоров. Они регулишу имуни физиологије, омета прогресија болести.

Ова средства имају тоник ефекат, као и спречавају развој упалне процеса, угњетавају напредовање аутоимуних ћелија и блокирају алергијске болести. Идентичной способност да лечи има категорија стероида припремама.

Да се ефикасно лечити таква болест, као псоријаза, могу се применити специфични лекови и лекови опште системске кораке:

 • витамински комплекси;
 • гепатопротекторные средства;
 • препарати за опште јачање организма;
 • анти-инфламаторни лекови;
 • иммуностимулирующие лекови.

Симптоматично лечење може се спроводити коришћењем антигистаминных лекове. Њихова сврха - да се третирају дискомфортное статус, елиминише свраб у области пораза псоријазом. Сама болест овим средствима не лече.

Системско лечење може да се одвијају у различитим облицима - са ињекцијама, узимања оралних лекова, внутривенным увођењем специфичних лекова.

Своју способност да ефикасно лечити показују такви лекови као што су метотрексат, циклоспорин, calcipotriol, лекови низа ретиноидов.

Важан услов за лечење лековима системске акције - исправност и за дозирање и индивидуални складу изабраног средства. Сви системски лекови треба да се дају дерматолога. Посебан третман ових група лекова може довести до погоршања проблема.

Ова категорија обухвата различите масти, креме, лосиони, тинктуре.

На основу ових лекова су активни на снази компоненте имају различит ефекат:

 • олакшавајуће кожу;
 • хормонски лекови;
 • смањују упале;
 • елиминишу љуштење;
 • спречавају прогресија болести.
Катран

Ови лекови примењују директно на оболело место коже, који треба да се лечи. Они садрже у својој структури основа из катрана, нафталин, салицилне киселине, урее или млечне киселине. Ефикасни препарати на бази цинка. Неки од лекова за спољну лечење псоријазе укључују у својој структури ихтиол и сумпора компоненте. Њихова акција је усмерена на смањење огњишта пораз, повлачење упалне процеса, пилинг мртвих ћелија коже.

Неки од ових лекова, као и лекова системског деловања, могу да захтевају прецизно дозирање и исправан редослед примене. Конкретно, неки хормони масти у стању да са честим и обилно примени изазвати патолошки клијање косе, промена структуре коже, све до атрофије.

У медицинској пракси да се лечи на овај начин мора под надзором лекара. При том, дерматолози препоручују да избегнете честе употребе истој масти, дуго примене идентичне по саставу лекова.

Да би се избегло адаптације ћелија и очврслог покривача на акцију лекова за спољашњу примену препоручује се периодично сменять шему лечења, замењује идентичне препарати ове групе на своје колеге.

Лечење псоријазе спољашњих средствима за неколико кратких курсева. При томе је пожељно комбиновати неколико лекова ове групе са средствима системске акције - тако да се постиже већи ефекат и слави напредак у опоравку.

Као средства спољни третман може да се користи вода поступак са усвајањем купатила са лековитим додатака. Ефикасни су и неке косметологические средства имају у свом саставу компоненте за уклањање инфекције, хормонски и друге компоненте.

Више приступачне, али не мање ефикасни сматрају катран, солидол, пепео, мед, облепиховое уља, вазелин.

Физиотерапија методе против псоријазе

Средства физикалне терапије засноване су у већини на савременим техникама. У њихов квалитет се користи акција светлосних зрака, магнетних поља електричних импулса. Поред тога, за физикалне терапије псоријазе ефикасно примењује методологија плазмафереза са поделом на фракције крви и супституција дела плазме у болесном телу.

Физиолошке терапијске методе показују своју ефикасност, као у посебан примени, тако и у комплексној терапији:

 1. Плазмаферез - метод заснован на переливании крви пацијента са фрагментацией на различите фракције и компоненте. У процесу овог дешава одељење плазме. Истовремено се дешава са њом уклањање патолошких ћелија, захваћене компоненти крви, нездравим микрочастиц. Уместо даљински плазме у крв уносе кроветворные лекови или лекови давања крви. Овај процес такође носи име "гемо-корекција", него тачно приказује суштину терапијску процедуру.
 2. Ултраљубичасто зрачење - техника утицаја на погођеним подручјима коже УВ зрацима средње-таласа опсег. Предност овог метода је локализација процеса оздрављења без последица за здраве делове коже покривача. Међутим, честа је примена ове методе на телу пацијента се формирају дерматиты, сува, старење коже или њен патолошка пигментација.
 3. Фотохимиотерапия - циклус увођења хемијских препарата фотосенсибилизирующего одредиште. Највише ефикасна овај метод у комплексу примени са ув облучением.
 4. Ласерска терапија - савремена методологија, која је узконаправленное акција на локалном зраче погођене области.
 5. Криотерапија - о овом методу је познато на стотине година, али у садашње време је научно верификован и прилагођен под реалности савремене медицине. Суштина криотерапии је да користите критично ниским температурама на џепови пораза псоријазом. Под утицајем хладноће ћелије у овим местима скупља заједно са кожом и лишен хранљивих елемената. У исто време крв отстраняется од таквих извора, спречава појаве свраб и болних сензација. Хладне поступка стимулишу и активирају физиолошке процесе, рад имуног система и ћелија организма.

У структури шеме лечења од псоријазе физиотерапија методе такође треба да се дају дерматолога. Важно је имати на уму да су скоро сви они су у несоблюдении редослед њихове примене могу изазвати нежељене последице.

Народне технике

У овој категорији методологија безброј средстава и лекова общеукрепляющего и локалне акције.

Посебно ефикасни сматрају се:

 • маст на бази лековитог биља и природних компоненти, тинктуре, чајеви;
 • пчелиње производе, посебно - рецепте на бази меда и прополиса;
 • вода, посебно - терапеутске купке са настойками биља, доприносе регенерацију коже и ткива;
 • ефикасно лечење од псоријазе уље од јаја добијених од пржења яичного желтка на отвореној ватри.
Рибље уље

Витаминную подршку кожи пружа рибље уље. Слави ефикасност ланено и облепихового уља четинара терпентина, тинктуре руса, и других природних компоненти. Сабирања народних метода, као и поступак из дестинације и примене заслужују посебну пажњу у формату посебан преглед.

Спа одмаралиште техника

Једна од најпријатнијих методологија за лечење псоријазе, заснована на пријему воде и блата процедура. Своје целебное акција у овим случајевима имају јод-бромные, сульфидные, сероводородные, кремнистые или радоновые воде. Сходно томе, у зависности од типа коже, интензитета пораза псоријазом и других фактора, прописано путовање у одређену курортную зону.

Закључак

Наизглед, метода лечења псоријазе више него довољно. Међутим, ова болест остаје непознанной до краја и зато - трудноизлечимой. Поред медикаментозных лекова дерматолози саветују да не занемарити правилном исхраном, избор компоненти хране у вашој исхрани и режимом узимања хране.