Псоријаза глави: основни принципи лечења

Познато је да је до 80% пацијената са псоријазом имају у већој или мањој мери, лезије коже глави. У неким случајевима, длакави део главе је једина локализацији псориатических осипа. С обзиром на посебну "друштвени значај" коже главе, присуство хроничне болести у овој области значајно нарушава квалитет живота 80% пацијената.

Псоријаза на глави

У недавно одржаној испитивању констатовано је утицај псоријазе на болесника (n=723), 97% приметили кршење свакодневног живота живота. 28% пацијената са псоријазом, су учествовали у истраживању из 2005. године, истакао је проблема са добијање услуге у салонима лепоте. Код пацијената са псоријазом ниско самопоштовање, негативно отражающаяся на друштвеној комуникацији. Према подацима једног истраживања псоријаза значајна корелацији са стањем менталног здравља (p < 0,01).

Специфичне карактеристике, које могу да допринесу осетљивост на ПВЧГ

 • Уз присуство дуге терминалне косе и високог нивоа производа од коже себума кожа главе се разликује појачане десквамацией ороговевших безъядерных ћелија. Висока концентрација фоликула, недостатак сунчеве светлости, гранични утицај УВ, који се обично смањује развој псориатических извора.
 • Изазивају запаљење микроорганизми (код пацијената са ПВЧГ био истакнут гљива типа Malassezia globosa, као и высказывалось претпоставка о повезаности са тежином болести).
 • Повратни трење и оштећења скальпа (феномен Koebner) када је гребање или примени инструмената за слагање).

Клиника псоријазе глави

Псоријаза глави је праћено појавом на кожи карактеристичан осип, датим тачкама, или чешће плочама од бледо розе до буро-црвене боје. У већини случајева елементи осип инфильтрированы од минимално приметне пальпаторно висина изнад нивоа здраву кожу до израженим инфилтрације више од 1 мм.

Dubitandum питања:

 • псоријаза и/или себорейный дерматитис;
 • псоријаза и опадање косе;
 • псоријаза и ожиљака;
 • псоријаза и раст косе;
 • псоријаза – инверсный Koebner или феномен Reinbek
Псоријаза главе

Псоријаза и/или себорейный дерматитис (УО)

Приликом одређивања дијагнозе могу настати одређене тешкоће приликом локализације патолошког процеса искључиво на кожи главе. Код многих пацијената са псоријазом првобитно је дијагностикован УО.

Диференцијално-дијагностички знаци псоријазе и УО:

 • за псоријазу, за разлику од УО, карактерише више изражена инфилтрација елемената осип због акантоза и хипер- - пролиферативне епидерма;
 • ерупције код псоријазе често иду изван волосистой део коже главе, на чело (такозвани "псориатическая круна"), на врат, еар шкољке;
 • љуштење код псоријазе суво, када УО ваге више од масне;
 • више изражен свраб приметио када УО;
 • такође, неопходно је пажљиво испитати и анкета пацијента на предмет пораза нокте и зглобова, чије присуство може да говори у корист псоријазе и значајно утичу на даљи тактике лечења.

Без обзира на одређене разлике у клиници, није увек клинички могуће разликовати ове две болести. Велику помоћ у томе пружа dermatoscopy.

Карактеристике клиничке слике и лечења псоријазе нокте?

То је користан алат за процену псоријазе глави, посебно његовог слабог и умереног облика, тешко да реагују на клиничкој процени. Dermatoscopy доприноси раној дијагностици, диференцијална дијагноза, након посматрања и скринингу. Она узима у обзир земљиште скальпа, угрожено псоријазом, доступност и морфологије васкуларни фигура, эритему и љуштење.

Дерматологически псоријатичне ерупције без измештања карактерише појавом "црвене тачке", које представљају петље судова papillary дерма, проширене на позадини акантоза и псориатического запаљења.

Такође треба имати на уму о могућности комбинације псоријазе и УО код истог пацијента, неки аутори чак уједињују такво стање генерички термин "sebopsoriasis". У неким случајевима, УО може да претходи псориазу или ова стања могу да коегзистирају. Појаву псоријазе такође може да се јави услед феномена Koebner на позадини лезије коже УО.

Псоријаза глави и губитак косе

Заједнички приговор код пацијената са псоријазом глави је губитак косе, међутим, узрок већине таквих случајева се сматра да је губитак косе, изазван повреде изазване зудящих жаришта (traction алопеција).

Тако је било у раду је анализиран статус 47 пацијената са псориатической алопецией: период афтерцаре од 41 пацијента износи 7 година, 34 болесника (83%) је примећено наставак раста косе у отклањању псориатических извора. Извештаји о телоген effluvium није директно у вези са псоријазом.

Дерматологический статус:

Лечење псоријазе
 • примећено је смањење густине и проређивање косе са доста ћелавост, више изражен у централно-паријетални области глави;
 • недостатак фолликулярных устьев;
 • эритематозно-инфильтративные џепови са шелушением.

Dermatoscopic знаци псориатической ожиљак коса-лосс обично следеће: то је присуство interfollicular лол црвене петље, карактеристичних за ПВЧГ, усред недостатка фолликулярных рупа. Postolatii или раст косе греде при томе није приметио.

Хоризонталне секције узорка биопсија када ПВЧГ показују:

 • лојне жлезде не визуализировались, али су били присутни појединачни мишићи, поднимающие косе, а такође дошло је до perifollicular фиброз;
 • анализа вертикалне ивице показао эпидермальные промене, упоредиве са псоријазом, и умерено хронични инфламаторни инфильтрат око судова и знојних жлезда, затим формира низ греде;
 • на dermal-epidermal нивоу икаквих интер-слойных промене или пораза фолликулярного епител није приметио.
 • Добијени резултати биопсија када ПВЧГ согласовывались са ожиљак алопецией, сопровождающейся psoriasiform эпидермальными променама.

Псоријаза и секундарни рубцовая алопеција

Најчешћи фактори, повезаним са развојем псориатической ожиљак коса-лосс, су висока трајање болести и тежине псоријазе.

Под условом да су ове измене у мањој или већој мери су заједнички за све лимфоцитарных рубцовых alopecia, имамо разлога да верујемо, да псориатическая алопеција представља секундарни клиничко промена примарног процеса и није јединствен histopathological стање.

Висока ли фреквенција настанка ове компликације, док се поуздано не зна, тако да се спречи напредовање до развоја ожиљак коса-лосс, потребно оптималну контролу псориатического запаљења.

Псоријаза на највишем делу главе

Псоријаза и раст косе

Посматрања показују да је низ догађаја код псоријазе взаимосвязана са активацијом anagenic раст косе. Видели запањујуће аналогије између кинетикой эпидермальных ћелија код псоријазе и пролиферација кератиноцита длаке матрице у року од анагена фаза.

Одржава се аналогија између феноменом Koebner и возобновлением anagenic раста, тј. процес зарастања рана. Оба феномена, могу имати исту "запускающий" механизам.

Јединствени метод лечења псоријазе ласером?

Примећено је да је клинички активна псоријаза инхибира гнездную алопецию (ХА). Ширење обима псоријазе на глави зауставља на граници огњишта ХЕКТАРА. Пратећи наставак раста косе и псоријазе на глави приметио после контакт имунотерапију када ХЕКТАРА. Феномен Reinbek – показује нормалан раст косе на псориатических очагах са припадајућим ХЕКТАРА.

Фактори који одређују избор терапије код псоријазе

 • старост;
 • тип псоријазе;
 • степен оштећења, природа и локализација осипа;
 • претходна терапија;
 • коморбидитета.

Групе лекова за топической терапија псоријазе:

 • топические глюкокортикоиды;
 • колеге витамина Д3;
 • топические инхибитори calcineurin;
 • keratolytic;
 • други (ретиноиди, фитопрепараты, лекови катрана, комбиновани лекови).

Лечење псоријазе глави

У случајевима коже глави додељује лосион 1 пут дневно, који има антиинфламаторно, пилинг ефекат.

При умереним инфламаторних манифестацијама и малим шелушении препоручује шампон и лосион 1-2 пута дневно до нестанка клиничких манифестација.

Психосоматика: псоријаза - физичко одраз духовних проблема?

У овом тренутку највећи ширење у лечењу псоријазе добили методе фототерапии са применом ув зрацима (УВ) спектру Б (280-320 нм). Ефекат примене фототерапии се заснива на њеном противо-воспалительном, immunomodulatory и antiproliferative акцији.

Фототерапия у комбинацији са topical средствима, а такође може да се користи као монотерапија или подржава лечење.

За најефикаснији примене фототерапии на кожи глави постоје инструменти, оптимизован за ове зоне. Ови уређаји су опремљени расческой или световодами, који доприносе глатка продор УВ зрака на кожу главе.

Алгоритам фототерапии ПВЧГ

Пре почетка курса фототерапии препоручује се да се припремите кожу главе са применом keratolytic, пошто је обилно љуштење може значајно смањити ефикасност терапије.

Важно је да запамтите да олакшавајуће средства не могу се користити непосредно пре фототерапией, јер они отежавају приступ зрака на кожу. Међутим, они могу и треба да користе после сваке сесије фототерапии, јер УВ зраци додатно суши кожу.

Фототерапия УФБ 311 нм додељује 2-4 пута недељно, 20-30 процедуре на курс.

Након завршетка интензивног лечења у неким случајевима препоручљиво је да се именовање подржава фототерапии 1 пут недељно.

Улога средстава основног негу коже код пацијената са ПВЧГ:

 • припрема за лечење;
 • повећање ефикасности терапије;
 • смањење трајања лечења и потребе у медијима "активна терапија", укључујући и коришћење ТКС;
 • продужење периода ремисију, смањење броја обострений годишње;
 • побољшање стања коже и прогнозе болести у целини.

Оптимизација терапије се могу постићи коришћењем keratolytic, emollients, антимикотиков.

 1. Keratolytic - важан корак у лечењу псоријазе. То је правилна припрема коже за терапијским методама лечења. У састав keratolytic средства обично улазе: уреа (10-30%), салицилна киселина (2-5%), млекара, гликолевая и других органских киселина, алфа-гидроксикислоты и њихови деривати (cloimid).
 2. Эмоленты - у стању реструктурирање воде lipidnuu плашт и эпидермальный баријеру, ове супстанце су неопходни у терапију у случају трајног коришћења keratolytic средстава.
 3. Антимикотики - примењују се у циљу санације коже главе (шампони и лосиони са кетоконазолом, једињења цинка итд.
Псоријаза на највишем делу

У лечењу псоријазе може бити успешна примена анти-псориатической космецевтики. Њен успех, по правилу, заснива се на комбинацији метода деликатној десквамации, влажење и санације коже главе.

С обзиром карактеристика тока болести, специфичне keratolytic поступка могу радити у режиму 2-3 пута недељно до једне употребе месечно.

На позадини назадовање симптоматики интензитет keratolytic терапије може бити смањена.

Од влажи производа, који се такође може користити на кожи глави, боље да дају предност гелевым составам или эмульсиям.

За глави обично се користе облици осетљивих шампони (шампон - крема), уља и хранљивих маски, бальзамов, уља за косу лосиони, имају ниску киселост (мање од 5,5).

Оправдава себе тактика примене влажи маске после прања главе.

Системска терапија ПВЧГ

Назнаком за системске терапије код псоријазе је неефикасност локалне лечење и фототерапии, као и укључивање у процес значајних анатомских зоне. Потреба да се дестинација системске терапије у локализација патолошког процеса само на кожи главе јавља се ретко.

Али, без обзира на постојање ефикасних модерних метода екстерне терапије и фототерапии, није увек могуће да се постигне жељени терапијски ефекат.

С обзиром на веома значајан утицај лезије коже главе на квалитет живота, у случајевима torpid ток псоријазе препоручљиво је да се размотри могућност системске терапије, разговарали су са пацијентом очекивани ефекат и могуће ризике.

Системски лекови за лечење псоријазе укључују следеће групе:

 • ретиноиди;
 • цитостатические лекови;
 • иммунобиологические лекови.