Псоријазе у деце: у потрази за ефикасно лечење

Псоријазе у деце честа више него што се претпоставља. Деца ова болест изазива много патње. Међутим, пре него што почне лечење, него ће то бити ефикасније, и више корозију ремисију успети да остваримо. Родитељи треба да знају о томе и одмах се обратите лекару-дерматолога, не губећи драгоцено време за експерименте са народним средствима.

Псоријазе у деце

Студенти псоријаза: мит или реалност?

Псоријаза код деце као и код одраслих, — то је хронична неинфекционное кожне болести. При овој болести коже ћелије почињу да деле много брже, што се манифестује појавом шелушащихся зудящих наслага, мало диже изнад нивоа коже или осипа, такође је могуће црвенило, појава мокнущих плакете, па чак и язвочек. Знаци веома карактеристичне, али дијагноза мора да се стави само дерматолог, јер псоријазе код деце често личи на својим наступима на кандидоз или пеленочный дерматитис, а ове болести захтевају сасвим другачији третман.

Од 100 деце, којима се ставља дијагноза "дерматоз", око 15 пати управо псоријазом. Најчешће (око 75% свих случајева деце псоријазе) први знаци болести се јављају у узрасту до 5 година. Псоријаза не штеди чак и новорођенчад.

Разлози развоја болести

Тачан узрок развоја псоријазе науци још увек нису познати. Можда је цела ствар у генетских повреде, ту је аутоиммунная и друге теорије настанка псоријазе. Како год да је, одређени одговор на ово питање код лекара нема. Међутим, познато је да је ризик се повећава, ако је најмање један од родитеља пати псоријазом — у овом случају шансе да и код деце ће се иста болест, чине 1 до 4. Ако псоријазом болесни и мама, и тата, ризик је још већи — око 60%.

Али ствар није само у наслеђивању, улога и спољни фактори. Примећено је да изазове развој псоријазе код деце могу инфекције, болести јетре и бубрега, повреде коже, као и стрес и јак страх. Као по правилу, погоршања болести код деце се јављају у прелазним периодима (вртић, школа), као и у периодима највише високих оптерећења и стреса (тестови, презентације и сл.).

Како дефинисати да се код детета псоријаза: знаци лезије

Разлози развоја болести

Код деце напрсног узраста псоријаза врло често личи на обичну опрелость, молочницу или екцем. На кожи се јављају нагло обликованих светло розе парцеле, понекад на њих је приметан веома танке коже ваге. Код деце старије ова болест почиње са свраба на кожи се јавља осип, или се формирају мали папуле (нодула), прекривен сиве скале отмершей коже. Папуле имају тенденцију да расте у величини, па чак и спајање једни са другима. Често кожа на њих мокнет, појављују микротрещинки, а то је пуно приступања инфекције.

Дијагноза болести

Псоријазе у деце дијагностикује дерматолог. Углавном је довољно да се прегледа. Да се искључе друге кожних болести, лекар узима у обзир присуство тзв псориатической тријаде. Три знаке, обично пратеће псориазу: феномен стеаринового мрље (љуштење подсећа стеаринска опиљци), феномен завршног филма (кожа на папуле после скидања љуспица постаје глатка и сјајна) и феномен тачкасто крварење (након стругање ваге на кожи се појављују капи крви). Узети у обзир и други знаци. Као по правилу, плакете локализуются на коленима, лактовима или глави. Не ретко цело тело покривају мале црвене флеке. У веома ретким случајевима су потребне анализе крви и биопсија коже.

Карактеристике лечење псоријазе код деце

У лечењу деце псоријазе, а нарочито лекари строго следе познате принципу — "не навреди". Лечење псоријазе код деце мора бити ефикасан, али у исто начин. За добијање резултата практикује свеобухватан приступ, који обухвата физиотерапија поступка (лечење ультрафиолетом, плазмаферез), бањског лечења (многи минералних извора и у нашој земљи, и у иностранству од давнина су познати по својој ефикасности код псоријазе) и фармацеутски третман, у основи — спољни средства. Они се могу поделити на неколико категорија.

Традиционална средства

На овај средства су катран, салицилна киселина, уреа. Они ублажи упалу, међутим, посебно се ослањају на таква средства не треба да буде. Ствар је у томе да се ови лекови се обично користе само у раним фазама развоја псоријазе и дају ефекат само у оквиру комплексне терапије. Серно-салицилна и дегтярная масти могу помоћи у случајевима када је псоријаза локализован на ногама и рукама, али прекрити их треба под завој.

Хронични псоријаза

Топические стероиди

На topicus стероидима се односе бетаметазон, гидрокортизон, clobetasol, мометазон и други. Карактеристика стероида припремама у томе што је, захваљујући садржају хормона, они показују прилично брз ефекат, али се постиже он је веома високу цену — велики ризик од развоја компликација, као што су атрофија коже и дерматитис отказивања. Топические стероиди се односе на категорију јаких лекова. У Европи и САД их продају без рецепта и потпуно забрањен. При примени ових лекова треба строго да се придржавају препорука, а не да се укључе у медицате: не препоручује се дужа примена (дуже од 5 дана), примена на велике површине и честа употреба на посебно осетљивим деловима тела (лице, врат, кожних набора). Непоштовање ових услова доводи до развоја нежељених система феномена: зависност, честа погоршања (када је, после повлачења симптома и укидања лека болест се враћа с новом снагом). Већина стручњака сигурни да примена глюкокортикостероидов децом несигурно, јер може да изазове развој синдрома Цусхинг, кашњење линеарног раста, успоравање добије на тежини, успон интракранијалног притиска, атрофию и хипо-пигментације коже. Ако се примене топических стероида није успео да избегне, онда за смањење ризика од нежељених споредних појава препоручује се наизменично примена хормонских средстава са не хормонске лекова сличне акције: то је после скидања оштрине рецидива хормонске средство — да се користи не хормонски лек да излечи болест и поврати интегритет коже покривача и његова заштитну функцију. Такав приступ ће омогућити да се обезбеди дужи период мировања без обострений болести.

Негормональные лекови

Данас се широко користе негормональные лекова за спољашњу употребу, у састав које су пиритион цинка, кальципотриол.

Кальципотриол доприноси сузбијању брзо деоба ћелија и блокова специфичне имуне неуротрансмитери, који су значајан фактор у развоју псоријазе. Међутим препарати на основу њега се не препоручује да се стави на осетљиве делове коже лица, врата, бора и користити за лечење великих пораза, јер то може да доведе до предозирања и развој нежељених појава. Средства се обично са calcipotriol користе за лечење псоријазе код деце старије од 6 година.

Псоријаза

Највише оптимална не хормонске средство за лечење псоријазе код деце подноси препарати на бази pyrithione цинка — ова супстанца се назива активни цинком. У поређењу са познатим лековима са садржајем оксида цинка (цинковая болтушка, цинковая маст и др.), активно цинк има широк спектар деловања: анти-инфламаторна, анти-бактеријски, противогрибковым, а такође помаже да се избори са свраба и исушивање коже (у примени у облику креме) и помаже да се обнови холистички покривач коже и његове заштитне функције. Бројне студије су показале да пиритион цинка има ефикасношћу, упоредиве са хормоналне лекова, међутим, он је безбедан — практично не апсорбује на површини коже, не изазива досадне и штетног деловања. Употреба лекова на основу њега за лечење псоријазе код деце највише по могућству — пиритион цинка нема ограничења у области примене (може да се користи на огромне протеже од пораза, укључујући и на осетљиве — лицу, врату, борама). За време трајања и учесталости примене лекови на основу pyrithione цинка су дозвољени за употребу за децу од 1 године.

Колика је вероватноћа да пуни третман детета и како да се повећа шансе за повољан исход болести?

Псоријаза — хронична болест, али ако се лечење почне на време и правилно покупи лекови, може се постићи корозију ремисију — можда, у будућности манифестације ове болести уопште неће узнемиравати детета.

80% успеха лечења — то је прави избор медикаментозных средстава, локалне акције.