Каплевидный псоријаза

Каплевидный псоријаза – врста псоријазе, специфичностима којима су недостатак пораза ноктију плоча и спонтани непредвидиво ширење кожних осипа, у вези са присуством инфекције у организму. Примарни елемент је розе каплевидную бляшку. Појава папуле пратњи свраба. Првобитно осип локализован на телу и екстремитетима, али у наредном шири широм кожному поклопац осим дланова и табана. Болест је дијагностикован клинички при идентификовању псориатической тријаде, користе податке хистологије. Најефикасније методе лечења су ПУВА-терапија и плазмаферез.

каплевидный псоријаза

Општи подаци

Каплевидный псоријаза – довољно ретко встречающаяся облик онога с крљуштима лишавајући аутоиммунной бојење са хроничним током. Дерматоз нема родних или расних разлика, не поседује јасну сезонског воћа и правилности. Најчешће каплевидный псоријаза је дијагностикован код деце школског узраста, од младих мушкараца и жена. У свету више од 4% становништва пати псоријазом, на удео каплевидного чини око 2 милиона људи. Каплевидный псоријаза има органску специфичности, често у комбинацији са соматической патологије, акутних или хроничних инфекција, које су продубљени. Претпоставља се да такве комбинације су због кршење заштитних својстава коже и лак продор у тело инфективних агенаса, који су један од главних покретача у пусковом механизам развоја болести.

Верује се да је диссеминированный каплевидный псоријаза укорачивает живот жене на 3 године, мушкарци – на 1, 5 година. Разлог за смањење трајања живота постају аутоимуни поремећаји. На развој каплевидного псоријазе негативно утичу штетне навике, посебно пушење и висок atherogenic профил хране. Пушење кутију цигарета дневно, повећава ризик од развоја каплевидного псоријазе 2 пута. Конзумирање велике количине рибе (природног извора полинезасићене масне киселине) смањује вероватноћа настанка болести у 3 пута. Актуелност проблема у вези са тешким током псориатического процеса, значајно ухудшающим квалитет живота пацијената.

Разлози каплевидного псоријазе

Огромна већина дерматолога сматра да је главни разлог за развој каплевидного псоријазе перенесенную инфекцију било које етиологије: грипа, бол у грлу, претворио билатералне упале плућа, акутне респираторне инфекције горњих дисајних путева, кандидоз бедни. У корист заразне теорије сведочи проналажење патогена у соскобе са каплевидной плакете. Заразне болести или доводи до дебюту патологије, или оштри року од других облика псоријазе и подстиче њихову трансформацију у каплевидный псоријаза. Позадина патолошких промена постаје стрес, умор, пад имунитета, наследна предиспозиција или комбинација више наведених фактора. Упркос чињеници да је у соскобах са наслага одређује патогенный патоген, каплевидный псоријаза није заразна болест, није заразан.

У патогенези развоја каплевидного псоријазе водећа улога припада аутоимуна реакције. Присуство инфекције активира гене који су одговорни за развој болести, стрес утиче на нейропептиды, могу подстаћи кератиноциты, који, заузврат, луче цитокины. Цитокины активирају лимфоциты имуног система и гистиоциты соединительнотканной компонента коже, који привлаче эозинофилы. Издвајају се три фазе развоја каплевидного псоријазе: сензибилизације, латентного постојања и эффекторную. У првој фази се покреће механизам реакције антиген-антитело, где антигеном су патогени микроорганизми, који спадају у кожу, а антитела – ћелије имуног и ретикулоэндотелиальной система. У другој фази се дешава латентное акумулација антитела, која производи дермальными ћелија и лимфоцитами имуног система. Антитела због претераног повезују не само стране честице, али и ендогени структуре коже.

симптома псоријазе

Коначно, у трећој фази почиње высыпание примарних елемената на површини коже. Време почетка завршној фази је немогуће предвидети, јер трајање латентного периода зависи од вирулентности патогена или цитотоксичности другог патогенного почетка његове количине и отпорност организма. Треба напоменути да је у случају каплевидного псоријазе генетска предиспозиција не игра одлучујућу улогу, јер гена одговорних за развој каплевидного псоријазе, много, а генетска пренос било ког облика псоријазе не подлеже законима Менделя. Сматрати каплевидный псоријаза генетски поремећај не може, може се говорити само о генетски ком другом месту условљена неоднородном болести.

Класификација каплевидного псоријазе

У дерматологији уобичајено класификују каплевидный псоријаза по тежини с обзиром на заступљеност лезије коже покровов. Издвајају се:

  1. Мека каплевидный псоријаза – ерупције представља једно примарним елементима на тргу заузима мање од 3% коже покривача. Елементи појављују акутно кроз 2-3 недеље након подвргнут инфекције и захтевају хитан третман код лекара. Локализуются на телу и екстремитетима, регрессируют са појавама хиперпигментације.
  2. Умерено каплевидный псоријаза – ерупције више склони периферическому раст, пораз кожних покровов од 3% до 10%. Опште стање оштећеног, слави свраб коже, пацијент треба болничке неге. Елементи осип може да оде самостално или да се трансформише у disseminirovanne форму.
  3. Тешка каплевидный псоријаза – најчешћи ерупције, заузимају више од 10% покровов коже. Локализуются свуда, озбиљно крше стање пацијента, захтевају медицинску интервенцију у условима специјализоване болнице и лечења по индивидуалном програму до потпуног назадовање примарних псориатических елемената.

Симптоми каплевидного псоријазе

Болест има волнообразное року, на смену ремисију долазе рецидиви, посебно честе у јесен-зима периоду. Клиничке манифестације каплевидного псоријазе настају спонтано. Примарни елемент је јарко црвена папула каплевидной облика од 3 до 10 мм у пречнику, прекривен сребрним чешуйкой. Папуле расте на периферији, споје и да се претвори у плакете. Када травмировании елементи склони изъязвлению и трансформације у экссудативный псоријаза. Појава осипа пратњи свраба. Осип се налази на телу и екстремитетима – то је типична локализација примарних елемената каплевидного псоријазе. Лице је скоро увек остаје слободан, плоче нокта не погађа. Осип може да оде самостално или да се развију у више тешке врста псоријазе. Нестанак осип није гаранција опоравка.

Дијагноза каплевидного псоријазе

Приликом одређивања дијагнозе "каплевидный псоријаза" узимају у обзир подаци о недавно подвргнут инфекције, жалбе и доступност специфичних дијагностичких тријаде: стеаринового мрље, завршног филма, крварење "капи росе". У ОВК одређује повећана СОЭ и лейкоцитоз, према биохемија детектовати присуство реуматоидног фактора. Деци, перенесшим инфекцију стреп, проводе серологические узорци, узети брис из назофаринкса спречавања бактеријске истраживање на гемолитический стреп.

Хистологију и укључујући типично за дрип псоријазе, морфолошке промене сведоче о незрелости эпидермальных ћелија, проналажење у биоптате Т-лимфоцита и појавама гиперкератоза. Болест дифференцируют са другим врстама псоријазе, розе лишаем, секундарна сифилиса, дрога интоксикације, дерматитом и вирусне экзантемой.

лечење псоријазе

Третман каплевидного псоријазе

Дерматоз резистентен се спроводи терапија, захтева стрпљење и од пацијента, и од лекара-дерматолога. Третман сложен, у зависности од тежине процес се изводи у амбулантним или у стационарним условима. Пре свега, врше санацию извора хроничне инфекције, лечење преостале појаве акутних облика БОЛЕСТИ и САРС-а, прилагођавањем некакав соматическую патологије. Дерматолог бира индивидуални програм анти atherogenic профила за напајање са употребом хране полинезасићене масне киселине. Истовремено проводе симптоматическую терапију. При том псоријазу највише ефикасна ПУВА-терапија, назначаемая у малим дозама под надзором лекара. Употреба плазмафереза омогућава да се смањи учесталост рецидива.

Лекови у овом облику псоријазе се користи са различитим циљевима и у складу са различитим терапевтическими шеме. На пример, хормонски масти, узимајући у обзир површине лезије коже покривача користе само кратким курсевима; антибактериальную терапију против гемолитического стрептокока врши именовање дугих циклуса антибиотске терапије са применом цефалоспоринов. Највише протяженным време је пријем иммуномодуляторов.

Приказани витаминотерапия (А, Д, Ц, Е, група) и препарати који садрже моноклональные антитела. Ако растиње примарних елемената у прошлости и наставити да напредује, користи ретиноиди унутра и масти са in calcitriol екстерно. Прописана седативную, антигистаминную терапију и лек против свраба. Добар ефекат дају купатила са мекиње. Прогноза релативно повољан, узимајући у обзир волнообразного тока каплевидного псоријазе и смањење квалитета живота пацијената.