Псоријаза

Псоријаза – непријатна кожная болест у којој тело покривено црвеним высыпаниями, и они споје у мрље. Човек може да смета свраб који не даје да спава, а када се појави компликација у виду артритиса могу да сметају јаке болове у зглобовима. Псоријаза значајно утиче на квалитет живота. Истраживања показују да пацијенти осећају баш као лоше као и они људи који су инфаркт, пате отказивањем рада срца или тешке хипертензије.

Нажалост, лекари још увек нису пронашли одговор на питање како да се излечи псоријаза. Све што се нуди фармацеутске индустрије и медицине – масти, креме, ултраљубичасте, лекови за имунитет – доноси само привремено олакшање. Остале мере – психотерапија, узимање витамина, дијета код псоријазе – не излечивают, а помажу да се побољша стање.

псоријаза на кожи главе

Псоријаза болест

Псоријазе коже

Псоријазе коже – неинфекционное пораз коже, којој је изложено око 4% становништва. Разлози за то дефинитивно није откривена, али основна верзија је у генетском повреду. Не мање популарно мишљење да је псоријаза – аутоимуни поремећај. Заслужују пажњу верзије инфективни порекла болести.

Али, оно што не би били узроци болести, псоријазе коже даје много патње пацијентима – их мучи јак свраб и стално обостряющееся кожне упале, а временом, на њих могу да се придруже бол у зглобовима, говоре о развоју артритиса.

Лечење псоријазе почетној фази врши се уз помоћ средстава, у састав су укључени слабе хормони. Ако они не помажу, и процес напредује, треба прећи на моћнији гормонам. Поред њега пацијентима додељује физикална терапија у виду ув зрацима, ултразвук, ласер и электросна.

За акутне може да се користи пријем хормонске лекове и седативи унутра, чишћење организма од токсина кроз сорбентов и плазмафереза. У одсуству ефекат болестан предложено лечење иммунопрепаратами.

Псоријаза: симптоми

Симптома псоријазе толико карактеристичне, који омогућавају прецизно и брзо поставити дијагнозу. Главна манифестација болести – црвене шелушащиеся мрље (плакете) на површини коже, који се састоји од папула. Болесне смета јак свраб и знаци запаљења у области мрље. Једна од карактеристичних црта псоријазе – ширење наслага тамо где постоје оштећења коже – микротравмы, огреботине, пукотине. Омиљени локализација осипа – на глави под косом, у разгибательных површине зглобова, на леђима и крстима, у свим природним наборима коже. Понекад болест утиче на нокта, која може постати тањи или, напротив, дебљи, покривен пегама, бороздками и выемками.

Псоријаза се разликује на тај током, у којој периоди погоршања набавке уступити ремиссией. Многи пацијенти кажу да не могу повезати било догађај у мом животу са начавшимся погоршања. У овом периоду симптома псоријазе манифестује најјасније – љуштење је појачан, што су црвенило мрља постаје очигледно светле, као резултат слущивания љуспица коже и уласка инфекције можда нагноение наслага.

У зависности од тога у које време ескалира болест, издвајају његов облик – зима, лето, не зависи од сезоне. Највише пацијената пати од зимске форме, симптоми који стихают под утицајем летњих сунчање. У летњем као болест га је већ, напротив, погоршава због природног ув зрацима.

Фази псоријазе

фази псоријазе

Псоријаза почетна фаза

За процену тежине псоријазе и његов фази користе се различите скале, у којима се појављују:

 • Површина осипа
 • Степен выраженности болести (црвенило, свраб, доступност отока и ексудата, крварење површине)
 • Уобичајени симптоми (емоционално и опште физичко стање)
 • Утицај болести на начин живота и друштвене функције човека
 • Процена ефикасности претходних покушаја терапије

Почетна фаза псоријазе – фаза, на којој површини коже претрпео не више од 3% не утиче на ноктима и зглобовима. У то време се може постићи корозију ремисију болести.

Како да излечи псоријаза у почетној фази? Списак лекова и процедура даје дерматолог, и он може да укључи:

 • Креме и масти на бази цинка, салицилне киселине, брезе катран, као и у саставу који је солидол.
 • Козметика.
 • Умерена употреба хормонских препарата.
 • Фототерапию.

Све намене (осим фототерапии) омогућавају лечење псоријазе код куће, без прибегавања условима деца.

Средња фаза псоријазе

Средњој фази псоријазе одговара пораз коже у распону од 3 до 10% коже покривача. Поред средстава који се користе са благим року од болести, у овом случају, дерматолог ће проширити листу именовања:

 • Хормонски масти нове генерације
 • Препарати на бази ретиноидов
 • Физикална терапија ласером, магнет и ультразвуком
 • Антихистаминике средства

Тешка фаза псоријазе

Тешка фаза псоријазе – то је пораз коже покривача више од 10%, или развој псориатического артритиса у сваком тргу осипа. Болест у овој фази изазива пацијентима значајне непријатности и страдања, на крају крајева, артритис може бити праћена болом, а велика површина осипа праћено јаким свраба и несанице.

Како да излечи псоријаза тешке оцене? Овде је потребно да користите читав комплекс мера:

 • Стварање гипоаллергенного живота и исхране.
 • Нормализација дана, елиминација извора стреса.
 • Поштовање правила личне хигијене.
 • Стално влажење и обрада коже аптечными средствима заштите.
 • Употреба масти на основу ретиноидов и витамина Д, хормонске креме нове генерације.
 • Физикална терапија различитих праваца (электросон за ослобађања од стреса, фототерапия, ултразвук и ласер за чишћење коже). У овој фази болести оправдано именовање PUVA терапију, у којој је ултраљубичасто допуњена узимања лекова, повећавају ефекат излагања.
 • Процедуре за чишћење крви – плазмаферез, гемосорбция.
 • Иммуносупрессоры и кортикостероиди за пријем унутра – у извесној мери, ово је екстремна мера, на којима стоји да прибегне када друге опције третмана нису дали резултат.
 • Када неки стихании симптома пацијентима се препоручује пуну спа и климатски третман.

Само укупност свих начина лечења може да помогне да се манифестација псоријазе тешке оцене на минимум.

псоријаза разлога

Псоријаза: узроци

Узрок псоријазе до овог времена до краја не открива. Наравно, наука је напредовала у питањима проучавања болести, али је тачан одговор на питање зашто се псоријаза, до сада није пронађен. Извесно је да је познато да дерматоз није заразан, а то значи, разлог, највероватније, не на инфекције. Истраживачи су склони да оно што је болест има више потврдом природу – криви и поремећаја у размени материја, и проблем имунитета.

Које су главне верзије појаву болести?

 • Неки научници верују да је крив дефект у имуном систему. Аутоимуне смене доводе до производње антитела против здраву кожу – честице коже почињу да отторгаться, као странац. Због стреса или инфекције, коме је изложена организам, имуни систем ослабио, и покреће механизам болести. А онда га је већ не може да излечи – може се постићи само привремено побољшање. У оквиру аутоиммунной верзије развоја болести налази своје објашњење чињеница да је псоријаза са временом се шири и на друге делове тела – јавља псориатический артритис, под утицајем нокте.
 • Неке студије посвећене псориазу, показала да лимфне чворове код пацијената имају одступања од норме. Они су повећани у износу од чињенице да реагују на кожне упале у тој зони, од којих у њих пастве лимфе. Активнији инфламаторни процес, више постају лимфне чворове. Она је послужила као база за вирусне теорије порекла болести – кривци су признати преносе путем наслеђивања ретровирусы. Ретровирус – посебна врста вируса који могу да промене генома човека и допринети развоју болести. Али у теорији је "слаба тачка". Крв, која се изли од донатора, пацијент псоријазом, никада није била извор ширења болести. И ако би теорија била је потпуно веран, инфекција примаоца би догодило потребно.
 • Још једна верзија – генетика. Доказано је да присуство болести код родитеља повећава ризик од преношења дефектного гена детету до 20%, а ако псоријазе имају оба родитеља, цифра расте до 60%.
 • Понекад узрок псоријазе зову пада у ендокриног система. Сматра се да претерано интензиван образовање ћелија коже говори о кршењу хормонској регулацији. Међутим, до данас није откривено шта хормони директно утичу на појаву и развој псоријазе.
 • Промене у метаболичким процесима, који се посматра у свим случајевима болести (повећање количине холестерола у крви, недостатак витамина б У и И) и може се сматрати његов узрок, јер смањују заштитне особине тела и коже покривача.
 • Присталице нейрогенной теорије настанка псоријазе верују да је у свему крив живце. Скраћеница мишића крвних судова, која се одвија под утицајем неуротрансмитера стреса, доводи до поремећаја ћелијског хране у кожи и образовање псориатических наслага. Ова теорија данас је мање вероватно подржано доказима. Са друге стране, доказано је да псоријаза је у стању да ескалирати из искуства, стреса и хроничног умора.

Псоријаза: третман

Лечење псоријазе код одраслих

лечење псоријазе

Како за лечење псоријазе? Медицина до сада није дао исцрпан одговор на ово питање, али принципи терапије разрађен је већ давно. Они се могу поделити у три групе:

 • Уклоне узрок болести.
 • Ослобађа симптоме.
 • Јачају имунитет.

Циљ свих врста лечења најчешћих болести у ремиссию на што је могуће дужи рок.

Ефикасност терапије у сваком појединачном случају другачија – нажалост, постоје пацијенти који не помажу никакви поступци и препарати.

Већина лекова дизајниран за отклањање симптома – то је све врсте масти и креме, ослобађа запаљење и уклоне свраб, дезинфекцију површина и против нагноение папула и деловима коже испод њих. Се користе средства на бази хормона и без њих. Негормональные спољни средства – то је, пре свега, маст на бази салицилне киселине, катрана, калцијума и витамина Д.

Локални третман може допуњена пријем унутра антигистаминных средстава и сорбентов. Антихистаминици ублажи свраб, а сорбентс елиминише дигестивног тракта од токсина и доприносе смањење алергијских манифестација. Са циљем да очисти крв од штетних материја повремено користи плазмаферез.

За уклањање нервне напетости мука именовани седативи у форми специјалних лекова и опуштајуће купке.

Јер псоријаза често објашњава иммунными поремећајима, за његов третман може применити системски лекови, воздействующие на имунитет.

Поред лекова у лечењу са успехом се примењују методе физикалне терапије – фототерапия, ласер, ултразвук, магнетна терапија, электросон, рендген зрачење.

Лечење псоријазе код деце

Псоријаза код деце изазива нелагодност и патње често јачи него код одраслих. Деца на снагу несформировавшейся нервног система и психе, не могу да храбро издржати бол и свраб, да им је тешко да бринете коси ставове и радозналост здравих околних децу.

Лечење псоријазе у дечијем узрасту има за циљ да брзо постизање дуготрајне ремисије, и у основи се не разликује од терапије за одрасле:

лечење код деце
 • Поштовање гипоаллергенной дијете са уобичајеним састав производа: изузетак пржена, слано, акутне, садржи конзервансе, поврћа и воћа, који могу да изазову алергије.
 • Формирање живота без алергена (пуховых јастука, старе прашњаве ствари и др.).
 • Следеће савете за хигијену (правилно прање, вытирание и хидратација коже са повредама).
 • Физиолечение. Могу се применити электросон, фототерапия, магнитотерапия, ултразвук и ласерски. Примена фотохимиотерапии, због потенцијалне штете, препоручује деци у узрасту од 15 година.
 • Спа третман са применом минералних купатила и лековитог блата.
 • Локални третман хормоналне и не хормонске мазями и креме, именује лекара у складу са тежином болести, интензитетом манифестација на кожи и индивидуалне реакције.
 • Ако локалног лечење није довољно, деца могу да се дају системски лекови и процедуре (фотохимиотерапия УВА, лекови за утицај на имунитет).

Псоријаза – хронична болест коже, потпуно меняющее живот човека. Дијагнозу болести лако, јер је "потпис" псоријатичне ерупције су добро познати свима лекара-дерматолога. Узроци пораза коже до сада није прецизно су постављени, и није измислио ефективно средство за добијање ослободити од њега: ни креме ни пријем хормона, ни маст од псоријазе не гарантују пуну лек. Али не треба да падне у очајање! Увек треба имати на уму да то није смртоносна болест, и у одговарајућем лечењу, поштовању дијете, превентивних мера, санаторном лечење се може постићи корозију ремисију.